Τι είναι το Αικίντο;

Το Aikido είναι μία μοντέρνα Ιαπωνική πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Morihei Ueshiba (1883~1969), έναν χαρισματικό ειδήμων των κλασσικών Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών. Οι ρίζες του Aikido βρίσκονται στις κλασσικές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας καθώς οι τεχνικές προέρχονται από τη χρήση παραδοσιακών όπλων όπως το σπαθί (Ken) και το κοντάρι (Jo).

Τί ξεχωρίζει το Αικίντο από τις άλλες πολεμικές τέχνες;

Δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να κάνει κάποιος Aikido. Ο κατάλληλος χρονισμός (timing) και η σωστή τοποθέτηση του σώματος υπερτερούν της ακατέργαστης δύναμης. Είναι αποτελεσματική αυτοάμυνα και παράλληλα ευεργετική άσκηση για την υγεία.

Στο Aikido δεν υπάρχουν αγώνες, νίκη και ήττα. Ο Δάσκαλος Ueshiba δίδασκε ότι η “αληθινή νίκη είναι η νίκη ενάντια στον εαυτό”. Η συνεργασία μεταξύ των ασκούμενων έχει σημασία, όχι ο ανταγωνισμός.

Γιατί Αικίντο και όχι κάποιο άθλημα ή άλλη πολεμική τέχνη;

Στο Aikido σε αντίθεση με τα σπορ και τις μαχητικές τέχνες δεν υπάρχουν αγώνες και ηλικιακοί περιορισμοί. Επιλέγοντας κάποιος να ασχοληθεί με το Aikido μπορεί να ασκείται συστηματικά μαθαίνοντας αυτοάμυνα ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Η φιλοσοφία της μη σύγκρουσης του Aikido καλλιεργεί στον ασκούμενο έναν ήρεμο και ισχυρό χαρακτήρα ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με την παράδοση των Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών.

Τι μπορεί να προσφέρει το Αικίντο;

Η ενασχόληση με το Aikido προσφέρει όλα τα οφέλη της συστηματικής άσκησης. Kαλλιεργεί τη συγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότητα. Δυναμώνει και αναζωογονεί όλο το σώμα, προσφέρει ευεξία, ισορροπία και καλή υγεία. Η εκμάθηση των τεχνικών αυτοάμυνας προσφέρει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ασφάλειας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε θετική σκέψη, ενέργεια και δημιουργικότητα στη ζωή σας.

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για την εξάσκηση στο Αικίντο;

Όπως σε όλες τις τέχνες χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος χρόνο για να μάθει Aikido.  Η πολύ συχνή εξάσκηση ίσως είναι ανέφικτη όμως ακόμα και 2 η 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Μαθήματα γίνονται τις καθημερινές και το Σάββατο, πρωί, απόγευμα και βράδυ.