Τι είναι το Αικίντο

Τι είναι το Αικίντο;

Οι ρίζες του Aikido βρίσκονται στις κλασσικές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας καθώς οι τεχνικές προέρχονται από τη χρήση παραδοσιακών όπλων όπως το σπαθί (Ken) και το κοντάρι (Jo). Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Morihei Ueshiba (1883~1969), έναν χαρισματικό ειδήμων των κλασσικών Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών.

Το Aikido είναι γνωστό ως η πολεμική τέχνη της αρμονίας, χωρίς αγώνες, πρωταθλητισμό και περιττή βία.
Συγκρίνοντας το Aikido με άλλες πολεμικές τέχνες, η βασική διαφορά του είναι στο σκοπό, στον τρόπο και το αποτέλεσμα.

Ο σκοπός της τέχνης είναι να πράττει κάποιος με συγκεντρωμένο νου, ευρισκόμενος σε αρμονία με τον εαυτό του και με το περιβάλλον.

Ο τρόπος για να μάθει κάποιος Aikido είναι να βελτιώσει τα ελλείματα του, και όχι να νικήσει κάποιον αντίπαλο. Είναι ένα σύστημα βασισμένο στην παράδοση, την αυτοπειθαρχία και τη συνεργασία, με σκοπό την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Η μέθοδος συνίσταται στην εξάλειψη των αρνητικών στοιχείων και την καλλιέργεια των θετικών, μέσα από την επαναλαμβανόμενη πράξη. Κάνε το χίλιες φορές για να το καταλάβεις.

Το αποτέλεσμα της άσκησης στο Aikido δεν είναι απλώς η εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας και η καλή φυσική κατάσταση. Ο ασκούμενος είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την κάθε στιγμή με κρίση απαλλαγμένη από φοβίες και εγωισμό και να πράττει με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει απόφαση, προγραμματισμό και ειλικρινή προσπάθεια από τη μεριά του ασκούμενου. Η προσφερόμενη διδασκαλία θα πρέπει να είναι ποιοτική και προσανατολισμένη στις βασικές αρχές του Aikido και ο χώρος της άσκησης ήρεμος και ασφαλής, χωρίς αποσπάσεις.

Τί ξεχωρίζει το Αικίντο από τις άλλες πολεμικές τέχνες;

Δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να κάνει κάποιος Aikido. Ο κατάλληλος χρονισμός (timing) και η σωστή τοποθέτηση του σώματος υπερτερούν της ακατέργαστης δύναμης. Είναι αποτελεσματική αυτοάμυνα και παράλληλα ευεργετική άσκηση για την υγεία.

Στο Aikido δεν υπάρχουν αγώνες, νίκη και ήττα. Ο Δάσκαλος Ueshiba δίδασκε ότι η “αληθινή νίκη είναι η νίκη ενάντια στον εαυτό”. Η συνεργασία μεταξύ των ασκούμενων έχει σημασία, όχι ο ανταγωνισμός.

Γιατί Αικίντο και όχι κάποιο άθλημα ή άλλη πολεμική τέχνη;

Στο Aikido σε αντίθεση με τα σπορ και τις μαχητικές τέχνες δεν υπάρχουν αγώνες και ηλικιακοί περιορισμοί. Επιλέγοντας κάποιος να ασχοληθεί με το Aikido μπορεί να ασκείται συστηματικά μαθαίνοντας αυτοάμυνα ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Η φιλοσοφία της μη σύγκρουσης του Aikido καλλιεργεί στον ασκούμενο έναν ήρεμο και ισχυρό χαρακτήρα ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με την παράδοση των Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών.

Τι μπορεί να προσφέρει το Αικίντο;

Η ενασχόληση με το Aikido προσφέρει όλα τα οφέλη της συστηματικής άσκησης. Καλλιεργεί τη συγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότητα. Δυναμώνει και αναζωογονεί όλο το σώμα, προσφέρει ευεξία, ισορροπία και καλή υγεία. Η εκμάθηση των τεχνικών αυτοάμυνας προσφέρει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ασφάλειας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε θετική σκέψη, ενέργεια και δημιουργικότητα στη ζωή σας.

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για την εξάσκηση στο Αικίντο;

Όπως σε όλες τις τέχνες χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος χρόνο για να μάθει Aikido.  Η πολύ συχνή εξάσκηση ίσως είναι ανέφικτη όμως ακόμα και 2 η 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Μαθήματα γίνονται τις καθημερινές και το Σάββατο, πρωί, απόγευμα και βράδυ.