Εθιμοτυπία

Εθιμοτυπία (dojo Etiquette)

“Ο σίδηρος είναι γεμάτος από ουσίες μέτριας ποιότητας. Σφυριλατώντας τον στην φωτιά γίνεται ατσάλι και μεταμορφώνεται σε κοφτερή λεπίδα. Και οι άνθρωποι βελτιώνονται και αναπτύσσονται κατά τον ίδιο τρόπο”.
Morihei Ueshiba

Το Αικίντο είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη (Budo) όπου δίδεται μεγάλη σημασία στην σωστή συμπεριφορά. Η εθιμοτυπία θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από τους ασκούμενους και οι κανόνες ορθής συμπεριφοράς εντός της σχολής, θα πρέπει να ακολουθούνται και από τους συνοδούς – επισκέπτες.

Η λέξη «dojo» στα Ιαπωνικά σημαίνει «το μέρος μελέτης του δρόμου». Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την εξάσκηση μίας συγκεκριμένης τέχνης. Δεν είναι γυμναστήριο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τέτοιο.

Σχετικά με την υπόκλιση

Η υπόκλιση είναι ένας κώδικας ευγένειας της ιαπωνικής κοινωνίας όπως εμείς θα δίναμε τα χέρια σαν χαιρετισμό. Δεν έχει να κάνει με θρησκεία ή υποτέλεια σε καμία περίπτωση. Απλά είναι ένας τρόπος να δείχνουμε το σεβασμό μας  προς τους δασκάλους, τους συνασκουμενούς μας και το χώρο.

Γενικές Αρχές

Οι συζητήσεις μεταξύ των μαθητών και των επισκεπτών στους χώρους της σχολής θα πρέπει να γίνονται κόσμια και χαμηλόφωνα.

Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.

Δεν επιτρέπεται κατανάλωση φαγητού εντός του χώρου της Σχολής.

Λόγοι αμοιβαίου σεβασμού απαιτούν να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή.

Για τους ασκούμενους

Η αλλαγή των ρούχων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στα αποδυτήρια.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αποδυτήρια με τα παπούτσια.

Ως ένδειξη σεβασμού, κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο της Σχολής, οι ασκούμενοι υποκλίνονται προς την κατεύθυνση του Shomen( κεφαλή της σχολής – ο χώρος με τη φωτογραφία του Ιδρυτή και το ιδεόγραμμα του Aikido ).

Το καθάρισμα των χώρων της Σχολής γίνεται σε τακτική βάση, εθελοντικά από όλα τα μέλη, έτσι ώστε όλοι οι χώροι να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Το Αικίντο επεκτείνεται και έξω από τη σχολή

Ο σεβασμός, το μέτρο και το πνεύμα των πολεμικών τεχνών δεν σταματά με το τέλος του μαθήματος και δεν περιορίζεται στο χώρο της σχολής: Είναι στάση ζωής.