Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Εθιμοτυπία, Ετήσιο Πρόγραμμα αργιών και σεμιναρίων

Εθιμοτυπία (dojo Etiquette)

Η λέξη «dojo» στα Ιαπωνικά σημαίνει «το μέρος μελέτης του δρόμου». Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την εκμάθηση μίας συγκεκριμένης τέχνης. Δεν είναι γυμναστήριο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τέτοιο.

“Ο σίδηρος είναι γεμάτος από ουσίες μέτριας ποιότητας. Σφυριλατώντας τον στην φωτιά γίνεται ατσάλι και μεταμορφώνεται σε κοφτερή λεπίδα. Και οι άνθρωποι βελτιώνονται και αναπτύσσονται κατά τον ίδιο τρόπο”.

Morihei Ueshiba

Το Αικίντο είναι παραδοσιακή πολεμική τέχνη (Budo) όπου δίδεται μεγάλη σημασία στην σωστή συμπεριφορά. Η εθιμοτυπία θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από τους ασκούμενους και οι κανόνες ορθής συμπεριφοράς εντός της σχολής, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και από τους συνοδούς – επισκέπτες.

Σχετικά με την υπόκλιση

Η υπόκλιση είναι ένας κώδικας ευγένειας της ιαπωνικής κοινωνίας όπως εμείς θα δίναμε τα χέρια σαν χαιρετισμό. Δεν έχει να κάνει με θρησκεία ή υποτέλεια σε καμία περίπτωση. Απλά είναι ένας τρόπος να δείχνουμε το σεβασμό μας  προς τους δασκάλους, τους συνασκουμενούς μας και το χώρο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασκούμενοι και οι συνοδοί

 • Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.
 • Η αλλαγή των ρούχων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στα αποδυτήρια και σε καμιά περίπτωση σε κοινή θεά.
 • Προσπαθούμε να είμαστε στην σχολή τουλάχιστον 5 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος, ειδικά στα παιδικά τμήματα που χρειάζεται να δεθεί η ζώνη σωστά κλπ.
 • Δεν επιτρέπεται κατανάλωση φαγητού εντός του χώρου της Σχολής. Τα προσωπικά αντικείμενα και το νερό μένουν στα αποδυτήρια.
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αποδυτήρια με τα παπούτσια.
 • Οι συζητήσεις μεταξύ των μαθητών και των επισκεπτών στους χώρους της σχολής θα πρέπει να γίνονται κόσμια και χαμηλόφωνα.

Για τους ασκούμενους

Πως δένεται η ζώνη

 • Πάντα υποκλινόμαστε στους συμμαθητές μας όταν αρχίζει και τελείωνει η άσκηση σε ζευγάρια.
 • Οταν ο δάσκαλος δείχνει μία τεχνική καθόμαστε σέιζα και παρακολουθούμε.
 • Εντός του χώρου προπόνησης (Τατάμι) καθόμαστε μόνο σέιζα και αν δεν μπορούμε για κάποιο λόγο, τότε καθόμαστε οκλαδόν. Δεν στηριζόμαστε στους τοίχους ή της κολώνες και δεν ξαπλώνουμε στο τατάμι.
 • Για να εισέλθουμε και να εξέλθουμε από το χώρο της προπόνησης, πάντα ζητάμε την άδεια του δασκάλου. Δεν μπαίνουμε ή βγαίνουμε όποτε θέλουμε παρά μόνο με την άδεια του δασκάλου.
 • Ως ένδειξη σεβασμού, κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο της Σχολής και του χώρου προπόνησης, οι ασκούμενοι υποκλίνονται πριν την είσοδο ή έξοδο, προς την κατεύθυνση του Shomen( κεφαλή της σχολής – ο χώρος με τη φωτογραφία του Ιδρυτή και το ιδεόγραμμα του Aikido ).
 • Λόγοι αμοιβαίου σεβασμού απαιτούν να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή.
 • Το καθάρισμα των χώρων της Σχολής γίνεται σε τακτική βάση, εθελοντικά από όλα τα μέλη, έτσι ώστε όλοι οι χώροι να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Το Αικίντο επεκτείνεται και έξω από τη σχολή

Ο σεβασμός, το μέτρο και το πνεύμα των πολεμικών τεχνών δεν σταματά με το τέλος του μαθήματος και δεν περιορίζεται στο χώρο της σχολής: Είναι στάση ζωής. Αποφέυγουμε να δοκιμάζουμε τις τεχνικές, έστω και σαν παιχνίδι έξω από το χώρο της σχολής.

Πρόγραμμα σεμιναρίων και αργιών της σχολής

Top