Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Aikido για παιδιά

Aikido για παιδιά: Γιατί θεωρείται η ιδανική τέχνη;

Το Aikido είναι ξεχωριστό διότι είναι η μοναδική πολεμική τέχνη που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η  απουσία της βίας και του ανταγωνισμού. Ολόκληρη η μεθοδολογία του βασίζεται σε φυσικές κινήσεις, ενώ η φιλοσοφία του διέπεται από τις αξίες της ιαπωνικής παράδοσης και καλλιεργεί την αρμονία, την ορθή εξέλιξη της προσωπικότητας και τη συνεργασία.

Αικίντο για παιδιά στο Kodokan

Στα παιδικά τμήματα του Kodokan η φιλοσοφία είναι ότι τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ενήλικες ως προς το σεβασμό στο πρόσωπό τους. Ως μαθητές μιας παραδοσιακής πολεμικής τέχνης, το κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ώστε να ανταποκριθεί στην απαιτούμενη ύλη. Οι εξετάσεις δεν είναι υποχρεωτικές και κάθε παιδί εξετάζεται όταν νοιώθει και είναι έτοιμο. Σημασία έχει η άσκηση και η προσπάθεια, για αυτό το λόγο οι εξετάσεις είναι αραιές και συνήθως το κάθε παιδί εξετάζεται μία φορά το χρόνο. Το ελάχιστο ηλικιακό όριο για τη μαύρη ζώνη ( Shodan ) είναι δεκαέξι ετών.

Αντιμετώπιση Bullying

Ο εκφοβισμός και η ψυχολογική και σωματική βία είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντούν τα  παιδιά στις κοινωνικές συναναστροφές τους στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες.

Ποιο είναι όμως το μήνυμα που περνάει στα παιδιά που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο έξω από το οικογενειακό περιβάλλον;  Ότι τον σεβασμό τον κερδίζει ο δυνατότερος και ότι οι αντιπαραθέσεις λύνονται με τη βία και το νόμο του ισχυρότερου;

Η απάντηση του Aikido στο πρόβλημα του παιδικού εκφοβισμού (Bullying) δεν είναι να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρότερου με τη βία, αλλά μέσα από τον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση και την εξωστρέφεια να μην δίδεται περιθώριο παρεκτροπής.

“Η προσπάθεια φέρνει πάντα αποτέλεσμα.”

Μέσα από την άσκηση και το εθιμικό των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών, τα παιδιά μαθαίνουν ότι με υπομονή, προσπάθεια και σωστή συμπεριφορά, αντιμετωπίζονται από όλους με σεβασμό, και μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Αυτό περνάει και στην κοινωνική τους ζωή με αποτέλεσμα να διεκδικούν τη σωστή και δίκαιη συμπεριφορά απέναντί τους, με παρρησία και εξωστρέφεια.

Ανάπτυξη φυσικών, κινητικών & κοινωνικών δεξιοτήτων

Από μικρή ηλικία ξεκινάει η ανάπτυξη και η καλλιέργεια βασικών κινητικών δεξιοτήτων. Η άσκηση στην τέχνη του Aikido συμβάλλει στο να αναπτύξει το παιδί αυτές τις δεξιότητες αρμονικά και ισορροπημένα. Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ορατά στο παιδί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά τους πρώτους μήνες αναφέρεται βελτίωση:

  • στην ευλυγισία, την ισορροπία, την ταχύτητα, τον ρυθμό και τον προσανατολισμό στην κίνηση
  • στη νευρομυική συναρμογή, στη συγκέντρωση, την εγρήγορση και την ομαδικότητα
  • στην αναπνοή, στην αντοχή και στην επίδοσή τους σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα σπορ, τη μουσική και την τέχνη

Μέσα από την ομαδική άσκηση τα παιδιά βελτιώνονται μάθημα με το μάθημα χωρίς το άγχος της επίδοσης, της σύγκρισης και του ανταγωνισμού. Έτσι προοδεύει το κάθε παιδί χωρίς άγχος και κατανοεί τη βασική αρχή των πολεμικών τεχνών, ότι η προσπάθεια φέρνει πάντα αποτέλεσμα.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.

Top