Τμήμα αυτοάμυνας για γυναίκες

Ο εύκολος στόχος

Καθαρά για λόγους φυσιολογίας μία γυναίκα θεωρείται αδύναμη μυϊκά και ποιο εύκολο να απειληθεί και να ακινητοποιηθεί. Αυτό και μόνο καθιστά τις βασικές γνώσεις αυτοάμυνας απαραίτητες για τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Ο φόβος ακινητοποιεί

Η αντιμετώπιση της επίθεσης έχει να κάνει με την αντίδραση στην απειλή. Και μόνο με τη σκέψη της απειλής μπορεί κάποιος να μην μπορέσει καν να φωνάξει για βοήθεια ή ακόμα και να σταματήσει να ανασαίνει για μερικά δευτερόλεπτα. Η ακινητοποίηση έχει συμβεί πρώτα διανοητικά, πριν καν γίνει οποιαδήποτε δράση από τον επιτιθέμενο. Μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή, η ψυχραιμία και ο αυτοέλεγχος μπορεί να αποβούν σωτήρια. Μέσα από την αυτοάμυνα μπορεί μία γυναίκα να μάθει να αντιδράει ψύχραιμα.

Όλα κρίνονται στην πρώτη αντίδραση

Όταν κάποιος δεχθεί μία επίθεση αυτό που έχει σημασία είναι να μην ακινητοποιηθεί. Αν η πρώτη αντίδραση είναι αποτελεσματική και δεν υπάρξει ακινητοποίηση το ποιο πιθανό είναι ότι η επίθεση εν τέλει θα αποτύχει. Το πιο απλό μέσο για να πανικοβληθεί ο δράστης είναι η συνεχόμενη εκκωφαντική έκκληση για βοήθεια ενώ η γυναίκα διαφεύγει τρέχοντας.

Σε τι αποσκοπούν οι τεχνικές αυτοάμυνας;

Η εκμάθηση αυτοάμυνας δεν είναι το ίδιο με την εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης. Οι τεχνικές αυτοάμυνας για γυναίκες είναι απλές, αποτελεσματικές και λίγες σε αριθμό. Εστιάζουν συγκεκριμένα στο να μάθουν να αντιδρούν αμέσως κατάλληλα όταν απειλούνται, ώστε να αποφύγουν την ακινητοποίηση και να διαφύγουν.

Οι τεχνικές αυτοάμυνας χρειάζονται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, δύναμη και δεξιότητες για να είναι αποτελεσματικές;

Σε αντίθεση με την συστηματική εκμάθηση πολεμικής τέχνης η εκμάθηση αυτοάμυνας απαιτεί μικρότερη δέσμευση από πλευράς χρόνου και λιγότερη επιδεξιότητα για την εφαρμογή των τεχνικών. Οι τεχνικές αυτοάμυνας που διδάσκονται στο τμήμα προέρχονται από την τέχνη του Aikido την πολεμική τέχνη που δεν βασίζεται στη μυϊκή δύναμη και εφαρμόζεται σε οποιονδήποτε ανεξάρτητα μεγέθους και κιλών. Είναι τεχνικές επιλεγμένες να είναι απλές στην μεθοδολογία και στην εφαρμογή.

Αποτροπή

Πέρα από την εκμάθηση των τεχνικών, η εξάσκηση στην αυτοάμυνα ευνοεί τη σωστή αναπνοή, τη σωστή στάση και την αντιμετώπιση του φόβου. Το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών αρχίζει να φαίνεται στον τρόπο που κάποιος στέκεται ή περπατάει και λειτουργεί αποτρεπτικά γιατί δεν αξιολογείται σαν εύκολο θύμα.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα είναι αραιά, μία με δύο φορές το μήνα,  και είναι χωρίς χρέωση για τις γυναίκες – μέλη, τις συζύγους των ανδρών της σχολής και τις μητέρες των παιδιών του Kodokan.