Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς η θεραπευτική άσκηση QiGong (Τσιγκονγκ) συμβάλλει στην καλή υγεία;

Το Qigong  είναι μία άσκηση που προέρχεται από την Κίνα με πρώτες αναφορές πριν από 4.000 χρόνια. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται θεραπευτικά σαν μέσο πρόληψης και αποκατάστασης  και συνδυάζεται συχνά με τον βελονισμό. Αποτελεί μία εύκολη πρακτική συγχρονισμού της αναπνοής με την κίνηση και περιλαμβάνει ασκήσεις για την τόνωση της αναπνοής και τη βελτίωση της αιματικής και  της λεμφικής ροής.  Οι ασκήσεις Qigong μπορούν να εκτελούνται από όρθια, καθιστή, ή ξαπλωτή θέση και είναι στην ίδια κατηγορία ασκήσεων με τη γιόγκα, το pilates , το Aikido και το tai chi. 

Πολλοί ερευνητές ενδιαφέρονται για την θεραπευτική άσκηση του τσιγκόνγκ. Δεδομένου ότι η θεραπευτική άσκηση είναι αναπόσπαστο μέρος της πρακτικής της φυσικοθεραπείας, τα στοιχεία που υποστηρίζουν την άσκηση τσιγκόνγκ ως θεραπευτική μέθοδο έχουν σημασία για τους επαγγελματίες υγείας και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την εισαγωγή αυτού του αρχαίου συστήματος άσκησης στη σύγχρονη ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη.

Στην Ελλάδα το QiGong  χρησιμοποιείται  ως μέρος της θεραπευτικής άσκησης  και από τους φυσικοθεραπευτές καθώς το ερευνητικό εργαστήριο Μυοσκελετικής & Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει προχωρήσει στην ίδρυση του Ελληνικού  Taiji Health Center σε συνεργασία με το  Qigong Research Institute του Shanghai University of TCM. 

Η έρευνα δείχνει ότι το τσιγκόνγκ βελτιώνει την υγεία βελτιώνοντας την  ανοσολογική λειτουργία. Μειώνει τα επίπεδα άγχους και τα επίπεδα της φλεγμονής, ενισχύει τους αναπνευστικούς μύες και αυξάνει την ικανότητα αερισμού των πνευμόνων, όπως μετριέται μέσω της ποσότητας αέρα που εισπνέεται σε ένα λεπτό ή εκπνέεται ακαριαία. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι με την τακτική εξάσκηση βελτιώνει την ικανότητα ενός ατόμου να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα σε έξι λεπτά.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία με γυναίκες  που ασκούνταν καθημερινά στο  τσιγκόνγκ  για 20 λεπτά ατομικά, καθώς και μαζί ομαδικά μία φορά την εβδομάδα, απέδωσαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Στο τέλος των 12 εβδομάδων όλες οι γυναίκες είχαν αυξημένη ικανότητα αναπνευστικής λειτουργίας και βελτιωμένη μέση ταχύτητα περπατήματος.

Στην Κίνα, το πιθανό θεραπευτικό όφελος του τσιγκόνγκ σε άτομα που αναρρώνουν από το Covid-19 είναι ήδη υπό εξέταση. Μια τέτοια μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων σε 20 ασθενείς που ανέκαμψαν  από Covid-19,  έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις, ανέφεραν  σημαντική μείωση στην δύσπνοια και αυξημένη σωματική ικανότητα σε σημείο που συνέχισαν να εκτελούν τις ασκήσεις δύο φορές την ημέρα ακόμα και μετά τη λήξη της μελέτης.

Μια ανασκόπηση των συστηματικών μελετών έως τον Απρίλιο του 2010 βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την εξάσκηση στο Qi Gong  ως αποτελεσματική  για την πρόληψη πτώσεων, την βελτίωση της ψυχολογικής υγείας και την προαγωγή της δια βίου άσκησης και υγιούς γήρανσης.

Η θεραπευτική άσκηση Qigong αποτελεί μέρος του προγράμματος κινησιοθεραπείας που γίνεται ατομικά στο φυσικοθεραπευτήριο Human Kinetics. Εφαρμόζεται σε μυοσκελετικά, νευρολογικα και αναπνευστικά προβλήματα, στο πρόγραμμα ισορροπίας, επανεκπαίδευσης της βάδισης και πρόληψης των πτώσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπευτικής προσέγγισης είναι να εκπαιδευτεί ο ασθενής στις ασκήσεις Qigong ώστε να μπορεί να τις εκτελεί ατομικά στο δικό του χώρο. 

Για την εξάσκηση Qigong σε group ομαδικά το φυσικοθεραπευτήριο Human Kinetics συνεργάζεται με τη σχολή Kodokan Aikido Dojo.

πηγη: https://www.humankinetics.gr/qi-gong/

Top